Scurt istoric
La 1 septembrie 1970, prin ordinul rectorului Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, în baza Deciziei Consiliului Științific și al ordinului Ministerului Sănătății, este fondată prima catedră de profil a Facultății de Farmacie ”Tehnologia medicamentelor și organizarea activității farmaceutice”. La înființare, în cadrul catedrei se predau cursurile: Organizarea și economia activității farmaceutice, Tehnologia medicamentelor în farmacie, Tehnologia medicamentelor de uzină, Merceologia medicală. Șef de catedră a fost numit Domnul Vasile Procopișin, lector superior, doctor în farmacie.
În anul 1972 denumirea catedrei devine ”Farmacie” cu trecerea în componența ei a două discipline noi: Farmacognozia și Botanica.
În anul 1984 catedra ”Farmacie” se separă în două catedre, una dintre care ”Organizarea și economia farmaceutică”, predecesoarea catedrei de azi, fiind amplasată în incinta Farmaciei didactice și de producere nou deschise, actuala Farmacie universitară, pe adresa str. Nicolae Testemițanu, 22. Anul 1984 este considerat anul fondării actualei catedre. Din decembrie 1999 catedra activează sub denumirea ”Farmacie Socială”.
Până în anul 2007 catedra se afla sub conducerea Domnului Vasile Procopișin – membru-corespondent al AȘ a Republicii Moldova, doctor habilitat în farmacie, profesor universitar și decan al Facultății Farmacie. Profesorul Vasile Procopișin este o personalitate marcantă în lumea farmaceutică atât la nivel național, cât și internațional: autor al manualelor de bază în URSS, membru al redacției revistei unionale „Фармация”, inițiator al colaborării cu catedrele similare ale facultăților de farmacie din Ucraina, România, Rusia, Bulgaria, Polonia, Lituania, Belorusia etc. Un salt important în dezvoltarea catedrei a fost argumentarea științifică și fondarea Farmaciei didactice și de producere – prima de acest tip în fosta URSS și una din primele farmacii de instruire și producție din Europa. Fiind una dintre catedrele de profil, pe parcursul anilor, în cadrul ei s-au predat așa discipline ca: Organizarea și economia farmaceutică, Merceologia farmaceutică, Bazele activității farmaceutice, Managementul farmaceutic, Bazele computerizării farmaceutice.
Între anii 2007 - 2019 catedra a fost condusă de Domnul Mihail Brumărel – doctor în științe farmaceutice, conferențiar universitar, la inițiativă căruia din anul 2009 catedra poarta numele fondatorului său: Catedra de farmacie socială ”Vasile Procopișin”. În această perioadă sub conducerea Dlui Mihail Brumărel au fost actualizate curricula disciplinelor, s-au introdus în planul de învățământ noi discipline opționale competitive cu cerințele pieței farmaceutice, au fost dotate și modernizate condițiile de studii în auditorii.
Din anul 2019 catedra este condusă de Doamna Stela Adauji – doctor în științe farmaceutice, conferențiar universitar. În această perioadă a continuat reforma curriculară și în anul 2021 a fost aprobat noul plan de învățământ, fiind axat pe formarea cadrelor farmaceutice în conformitate cu cerințele sistemului de sănătate competitive atât la nivel național, cât și internațional.
Astăzi la catedră se predau următoarele discipline de profil:
Obligatorii:
Anul II:
Propedeutică farmaceutică și istoria farmaciei
Deontologie farmaceutică
Anul III:
Marketing farmaceutic
Anul IV:
Management și legislație farmaceutică
Anul V:
Farmacie socială
Sisteme informaționale și asistență farmaceutică
Opționale:
Anul IV:
Managementul riscului farmaceutic
Antreprenoriat în activitatea farmaceutică
Facultative:
Anul I:
Instrumente ale tehnologii informaționale
Anul IV:
Legislație farmaceutică internațională
Anul V:
Legislație conexă activității farmaceutice